رئیس اتاق بازرگانی قم گفت: فرش دستباف نیازمند بازنگری جدی در سیاستهای تولید و عرضه است تا بتواند جایگاه گذشته خود را بازیابد.
به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی قم، محمد ایرانی در نخستین نشست از رویداد منطقهای فرش دستباف استان قم که با حضور رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران، رئیس اتحادیه صادرکنندگان فرش دستباف ایران، مدیرکل صمت استان، رئيس اتحاديه فرش دستباف تهران و روسای تشکلهای فرش دستباف و فعالان و پیشکسوتان هنر صنعت فرش استان در سالن ابریشم اتاق بازرگانی قم برگزار شد، گفت: فرش دستباف ایرانی همواره به عنوان یکی از نمادهای هویتی و فرهنگی کشور، جایگاه ویژهای در سطح جهانی داشته است.
وی ادامه داد: استان قم، به عنوان قطب فرش ابریشم دستباف، با فعالیت هنرمندان و فعالان برجسته این حوزه، سهم قابل توجهی در تولید و صادرات این هنر صنعت ایفا کرده است، اما متأسفانه در سالهای اخیر، آمارهای نگرانکنندهای از کاهش صادرات فرش دستباف مشاهده میشود؛ صادرات این محصول از چند میلیارد دلار در دهه هفتاد به چند ده میلیون دلار تنزل یافته است.
رئیس اتاق قم تاکید کرد: عوامل بسیاری از جمله، نبود پایگاه داده جامع از وضعیت تولید، تعداد بافندگان، عرضه و تقاضا، ساختارهای ناکارآمد در بازاریابی داخلی و بینالمللی در افت جایگاه صنعت فرش دستباف مؤثر بودهاند. جلوگیری از رقابتهای ناسالم، بهبود کیفیت مواد اولیه، و بازنگری در سیاستهای قیمتگذاری و صدور مجوزها، میتواند تأثیر چشمگیری بر احیای این صنعت بگذارد.
رئیس اتاق بازرگانی قم در ادامه به تغییرات فرهنگی و اقتصادی اشاره کرد و تصریح کرد: متأسفانه در فرهنگ مصرف جامعه، فرش دستباف که روزگاری به عنوان یک کالای سرمایهای شناخته میشد، امروز جایگاه خود را از دست داده است. ضروری است تا با اتخاذ سیاستهای مناسب در حوزه بازاریابی و معرفی، این هنرصنعت بار دیگر به عنوان یک محصول ارزشمند هنری در جامعه ترویج شود. به عبارت دیگر، باید از تعریف فرش به عنوان کالای سرمایهای عبور کرده و آن را بهعنوان اثری هنری متمایز با ارزش عاطفی و فرهنگی معرفی کنیم.
محمد ایرانی همچنین به اهمیت اصلاح رویکردها و تدوین استراتژی صادراتی اشاره کرد و گفت: با توجه به شرایط فعلی کشور لازم است حوزه فرش دستباف راهبرد مدونی برای بهرهبرداری از فرصتهای جدید داشته باشد. در چند دهه اخیر شاهد این بودیم که عدم آمادگی صنایع برای شرایط جدید، فرصتهای طلایی را از کشور گرفت، لذا این صنعت نیز نباید از تجربیات گذشته غافل شود.
وی در پایان، ضمن قدردانی از تلاشهای فعالان صنعت فرش، بر لزوم همفکری و هماهنگی بیشتر تأکید کرد و افزود: ظرفیت قابل توجه هنرصنعت فرش دستباف در استان قم و سایر استانهای کشور ایجاب میکند که این حوزه، با حمایتهای ویژه دولت و همکاری فعالان بخش خصوصی، جایگاه اصلی خود را در اقتصاد ملی و بازارهای جهانی بازیابد.
انتهای خبر/